POLITIKË

   
22.08.2003 - Trepca.net

AKSH-JA TË VIHET NËN MORATOURIUM URGJENT!!!


Paris (Francë), 21 gusht 2003 / Gramos GRABOVCI*
     
Ne kontekstin e zhvillimit te ngjarjeve me te reja ne Kosove, politika dhe propaganda e brendshme /serbo-shqiptare/ dhe ajo nderkombetare, AKSH-ne e apostrofojne si faktor kryesor dhe me pergjegjesi per destabilizimin e paqes ne regjionin e Ballkanit. Mirëpo, kjo nuk eshte e tera, kur eshte fjala per destabilizimin e paqjes  e te sigurise ne Kosove dhe ne Ballkan. Fajin dhe pergjegjesine kryesore per rivenien e flakes Ballkanit, e mban Unionizmi i Serbise dhe i Malit te Zi, i cili duke perfituar ne kurriz te shqiptareve dhe te bashkesise nderkombetare, ka per qellim qe para botes ta demaskoje nje AKSH si  “terroriste”, duke i vene keshtu nen kete hipoteke politiken paqesore te Shqiperise dhe te Kosoves, se jane te “implikuara” dhe e mbrojne  “terrorizmin” e AKSH-së, qe synon  krijimin e “nje Shqiperie te  madhe”.  Thjesht, ky koncept fashist i politikes pushtuese te Unionizmit te Serbise dhe Malit te Zi, eshte shkaktari kryesor i te gjitha rreziqeve te parashikuara, qe ne cdo cast  me falekn e tyre mund ta kaperdijne Kosoven, Shqiperine dhe tere Ballkanin. Ne te vertete, shkaku dhe pasoja e  shfaqjes se AKSH-se eshte sundimi i eger kolonialist dhe imperial i Unionizmit te Serbise, Malit te Zi, Maqedonise dhe Greqise mbi shqiptaret dhe teritorin e tyre etnik ne Ballkan.
 
Prandaj, lindja e AKSH-se nuk eshte e disktueshme, por jane te diskutueshme format dhe mjetet e saj te orgnaizimit dhe te veprimit  praktik, politik dhe ushtarak, që nuk perputhen me politiken dhe ineteresat momentale, as afatgjata te popullit shqiptar ne Kosove, Shqiperi, Maqedoni, Mal te Zi dhe ne Luginen e Presheves. Ky eshte problemi kryesor, qe me cdo kusht dhe me urgjence kerkon rishqyrtimin e validitetit te AKSH-se nga te gjitha subjketet dhe faktoret relevenate te politikes shqiptare, posacerisht duhet te deklarohen dhe te marrin vendime te prera Qeveria e Republikes se Shqiperise dhe Qeveria e Kosoves. Po qe se  lidhur me ekzistencen dhe oportunitetin e ketij orgnaizmi ushtarak, te quajtur AKSH, heshtin sikurse deri tash qeverite she sbjektet politike shqiptare, atehere realisht  kjo heshtje e deritashme nenkupton se  politika zyrtare shqiptare e mbeshtete AKSH-ne. Ky argument, do t’u mjaftonte te gjithe armiqve te shqiptareve, e parase gjithash propagandes e diplomacise fashistoide te Unionizmit sllave ne Ballkane, dhe aleateve te tyre nderkobetare, qe Kosoven dhe Shqiperine  t’i mbajne peng, si “dele te zeza” të prishjes se paqes dhe stabilitetit ne Ballkan.
 
Për t’iu shmangur nje tragjedie te ketille, e cila tashme vecse po merr dimensione gjera ne fushen e politikes dhe te propagndes nderkombetare, si pasoje e akuzave dhe e shpifjeve te propagandes luftarake serbo-malazeze, se per te gjitha  vrasjet dhe te keqiat e tjera, qe kane ndodhur ne Kosove brenda mandatit te UNMIK-ut, “fajtore kryesore jane terroristet shqiptare”, Tirana dhe Prishtina shqiptare, nevojitet qe, pa kurrfare kushtesh, AKSH-ne ta vejne jashte loje  si FAKTOR USHTARAK. Përndryshe, bashkesia nderkombetare, jo vetem qe politiken zyrtare te Shqiperise dhe te Kosoves, do t’ i cilesonte si faktoret kryesore me pergjegjesi per veprimet implikuese te AKSH-se ne teren, por si rrjedhoje e kesaj, do ta revidoje edhe kurisn e saj te deritashem ne difavor te Kosoves, te Shqiperise dhe te gjithe shqiptareve ne Ballkan. Ne te vertete, per kete diskurs te bashkesise nderkombetare ndaj shqiptareve,  Unionizmi i Serbise dhe i Malit te Zi, edhe eshte duke luftuar, qe me te gjitha forcat goditese perqendruese, shqiptaret t’i paraqese para botes si “elemente terroriste”  dhe “ekstremiste”, te cilet, sipas logjikes se politikes pushtuese kollonialiste shekullore mbi tokat shqiptare, natyrisht, duke i nderruar tezat ne shekuj, shqiptareve ua mveshin ekstremizimin, terrorizmin dhe gjenocidin e vet te Serbise se Madhe.
 
Per  tua djegur te gjitha “letrat fallse dhe denoncuese” te kolonialisteve serbomalazez ne adrese te gabuar te shqiptareve ne Ballkan,  AKSH-ja me urgjence, duhet te vihet nen
MORATORIUM!!!
 
Ndër argumentet kyce, qe imponojne nje poetz te ketille politik dhe kombetar shqiptare jane keto:
  1. Te shpetoje  qenia dhe kredibiliteti i TMK-se, e cila edhe pse nuk ka kurfare lidhjesh as ndikimi ne AKSH-ne, Serbia dhe Mali i Zi  e akuzojne pa te drejte dhe pa kurrfare argumentesh, se eshte e implikuar  me AKSH-ne;
  1. Te mos kompromitohet  esenca  e kerkeses se ligjshme e pavaresise se Kosoves, si dhe mos te zvarritet realizimi i saj;
  1. Te mos komprimitohet dhe sofistikohet politika  integruese paqesore ne regjion e Republikes se Shqiperise, si dhe roli i saj ne zgjidhjen e problemeve dhe te mbrojtjes se shqiptareve ne Ballkan;
  1. Te mos injorohet roli dhe rendesia e Ushtrise Shqiptare te Republikes se Shqiperise;
  1. Te mos e mashtrojme popullin dhe aleatet nderkombetare te shqiptareve, se AKSH-ja, eshte i vetmi faktor politik e ushtarak i thirrur, qe mund te ndikoje ne bashkimin e shqiptareve dhe ne clirirmin e tyre nga kolonializmi i Unionizmit sllav ne Ballkan;
  1. Te nderpritet cdo fond financimi  ne Evrope dhe ne bote ne emer te AKSH-se;
  1. Nese, populli shqiptar ka ardhur ne perfundim se  ka ardhur “ora”  e clirimit dhe e bashkimit te shqiptareve, SHQIPERIA            eshte ajo qe duhet ta terheqe figuren e pare te hapjes se “ lojes se shahut”, e jo AKSH-ja e udhehequr nga matrapazet, mashtruesit dhe profiterat e luftes, tashme i njeh gjithe populli shqiptar kush jane ata “prijesa” pa ushtri;
  1. Ata, te cilet edhe e kane filluar neje loje te ketille te rrezikshme dhe te kobshme per interesin e pergjithshem shqiptar ne Ballkan, pa  marrjen  e pelqimit unanim te gjithe popullit shqiptar, pa lejen e Shqiperise zyrtare, te Kosoves zyrtare etj., ata edhe duhet ta perfundojne ate, duke e deklaruar MORATORIUMIN  e AKSH-se.
  1. Deklarimi i MORATORIUMIT mbi AKSH-ne dhe mbi te gjitha strukturat e saj, eshte ne perputhje te plote me interesat jetesore kombtetare e shteterore te Kosoves, te Shqiperise ne Ballkan dhe me interesat  e strategjise gjeopolitike te Amerikes dhe te aleateve te saj Perndimore ne Ballkan;

Po qe se veprohet ndryshe, AKSH-ja do te jete “letra” dhe argumenti me profitabil i politikes kolonilaiste dhe hegjemonsite te Unionizmit te Serbise dhe Malit te Zi ne kurriz te shqiptareve ne Ballkan. Me kete rast, aleatin me besnik te shqiptareve, dhe te deshmuar, Shtetet e Bashkuara te Amerikes, e cila  e shpetoi Kosoven nga spastrimi perfundimtar i shqiptareve, do perfitonte per qellime dhe intefresa te veta hegjemoniste kunder fqinjve ne Ballkan.

Fundja, ka ngelur fare pak kohe, qe kryeudheheqesi Alban Vjosa nga Tropoja (si mesohet nga masmediat) ta terheq potezin  vendimtar te MORATORIUMIT mbi AKSH-ne, i cili para se gjithash eshte ne interes te tij personal, te AKSH-se, te TMK-se, te pavaresise se Kosoves, te Shqiperise dhe te gjithe shqiptareve ne Ballkan. Ndryshe, pasojat do te jene shume te medha dhe te paparashikuara per  te sotemn dhe avenirin e popullit shqiptar ne Ballkan.

Nuk mund te konsiderohet kurrfare turpi as qyqarlleku terheqja e domosdoshme perpara ARSYES  se diktuar, por do te ishte turp dhe gabim i pafaleshem, kapitullimi i paarsyeshem para  kombit dhe historise se Shqiperise etnike.

Alban Vjosa, si Avokat e “politikan i larte” dhe te tjeret, duhet ta kene te qarte se, para “kryengritjes” apo “luftes se pergjitshme” se pari duhet te deklarohet i gjithe populli, sepse vetem ai e ka ate drejte sovrane legjitime, per te shpallur “lufte” apo “kryengritje”, e jo kurrfare partie politike, as ushtrie legale apo ilegale si jane strukturat e AKSH-se apo te FBKSH-se.

Me shkurt, nuk eshte koha per “lufte partizane” ose “guerile” ne Ballkan, por per paqe, stabilitet dhe mirekuptim. Kete, brenda periudhes se tranzicionit ne Evropen e Mesme dhe Lindore, e ka deshmuar politika e jashtm e Shqiperise, dhe politika shqiptare ne Kosove.

Kjo filozofi politike deshmon se shqiparet ne Ballkan jane percaktuar qe problemet e tyre te pazgjidhura qofte politike, ekonomike ose kombetare, t’i zgjidhin permes paqes e dialogut, e jo me force, as me agresion as me “lufte guerile” te shablloneve te gjenocidit dhe terrorizmit  antishqiptar te Unionizmit te Serbise dhe Malit te Zi, i cili po lufton qe keto “rekuizita sportive” t’ua lere ne “dere sherri” shqiptareve. Kete e provoi edhe Nebosha Qoviqi me “fletendeshkimin” e tij te paraqitur ne Keshillin e Sigurimit te Kombeve te Bashkuara, qe permes veprimeve te AKSH-se, t’i nderlikoje dhe t’i kualifikoje  si “terroriste te vetem dhe potenciale” Qeverine shqiptare te Kosoves, TMK-ne dhe Qeverine e Republikes se Shqiperise.

Mirepo, heperhe, “projekti denoncues” i Qoviqit deshtoi me 18 gusht 2003 ne KS te OKB-se, por kjo nuk do te thote se, ka perfunduar cdo gje ne te mifre te politikes shqiptare ne Kosove dhe ne Shqiperi ne afate te gjate. Po qe se me urgjence nuk arrihte MORATORIUMI mbi AKSH-ne, Unionizmi i Serbise dhe Malit te Zi, si dhe aleati tyre Maqedonia, do te kene shanse reale, qe politiken e bashkesise nderkombetare ta kthejne ne favorin e interesave te tyre imperialiste mbi Shqiperine dhe shqiptaret.


*Autori eshte diplomat ne Xhakarta

Copyright©2000-2003 Trepca.net - Të gjitha të  drejtat e rezervuara.